Menu

Over Sander

Sander van Dijk

Sander van Dijk (Amsterdam, 1987) volgde de opleiding AV-Productie in Hilversum, waar hij veel technische kennis opdeed, en rondde deze in 2010 af. Hij was in het laatste jaar van deze opleiding stagiair bij Kemna Casting. Met de absurdistische misdaadkomedie Kruiswoord werd hij in 2012 aangenomen op de Nederlandse Filmacademie. Tijdens zijn opleiding regisseerde Sander meerdere buitenschoolse films, met als uitschieter Sollicitatie (2014), die in de jaarselectie van het NFF werd opgenomen. Na het surrealistische vormexperiment In de Schaduw van de Tijd (2015) studeerde hij in 2016 af met de neo-noir Dark Machine. Na zijn afstuderen werd hij door de Filmacademie gevraagd om de afstudeerfilm van de IMVFX-opleiding te regisseren. Dit resulteerde in het door Hollywood geïnspireerde Phoenix 38 (2017), een science-fiction filmtrailer.

Sander heeft een romantische kijk op film en hecht veel waarde aan de narratieve structuur in zijn werk, evenals een uitgesproken, gestileerde vorm die vaak gekenmerkt wordt door uitvoerig gebruik van kleur en production design en een dynamische cameravoering.

Een selectie van zijn favoriete films: Mulholland Dr. (2001, David Lynch), The Apartment (1960, Billy Wilder), Chinatown (1974, Roman Polanski) en Annie Hall (1977, Woody Allen).