Menu

Over Sander

Sander van Dijk

Sander van Dijk (Amsterdam, 1987) volgde de opleiding AV-Productie in Hilversum, waar hij veel technische kennis opdeed, en rondde deze in 2010 af. Hij was in het laatste jaar van deze opleiding stagiair bij Post Castelijn (voorheen Kemna) Casting. Met de absurdistische misdaadkomedie Kruiswoord werd hij in 2012 aangenomen op de Nederlandse Filmacademie.

Tijdens zijn opleiding regisseerde Sander meerdere buitenschoolse films, met als uitschieter Sollicitatie (2014), die in de jaarselectie van het NFF werd opgenomen. Na het surrealistische vormexperiment In de Schaduw van de Tijd (2015) studeerde hij in 2016 af met de neo-noir Dark Machine. Na het regisseren van een aantal commercials schreef Sander samen met Sarah Offringa het scenario voor Dormis, als onderdeel van Videoland Academy, en schreef en regisseerde hij de korte film Tafel 8.

Sander heeft een romantische kijk op film en hecht veel waarde aan de narratieve structuur in zijn werk. Hij hanteert een uitgesproken, gestileerde vorm die vaak gekenmerkt wordt door uitvoerig gebruik van kleur en production design en een dynamische cameravoering.

Een selectie van zijn favoriete films: Mulholland Dr. (2001, David Lynch), The Apartment (1960, Billy Wilder), Chinatown (1974, Roman Polanski) en Annie Hall (1977, Woody Allen).